LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii puternice la o bază cu soldați ruși la Mariupol. Biden şi Zelenski vor avea întrevederi la summitul G7

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii puternice la o bază cu soldați ruși la Mariupol. Biden şi Zelenski vor avea întrevederi la summitul G7

Este a 451-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va avea întrevederi cu omologul său american, Joe Biden, la summitul G7 de la Hiroshima. Vineri seară, explozii puternice au avut loc la Mariupol, oraș ocupat de ruși de aproape un an.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:50 Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a 500 de americani, între care fostul preşedinte Barack Obama

Rusia a anunţat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său a 500 de americani, între care fostul preşedinte Barack Obama, în represalii la sancţiunile impuse de Washington, relatează AFP.

"Ca răspuns la sancţiunile anti-ruse, impuse în mod constant de administraţia Biden (...) intrarea în Federaţia Ruse este închisă pentru 500 de americani", a indicat Ministerul Afacerilor Externe rus, precizând că pe această listă se află şi Barack Obama.

Anunţul Rusiei survine în timp ce Statele Unite au plasat vineri pe lista neagră "peste 300" de persoane, companii, nave şi avioane din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, potrivit Trezoreriei şi Departamentului de Stat.

"Washingtonul ar fi trebuit să ştie cu mult timp în urmă că nicio acţiune ostilă împotriva Rusiei nu va rămâne fără răspuns", a indicat ministerul rus.

UPDATE 06:00 Explozii puternice în Mariupol. O bază cu peste 150 de soldați ruși ar fi fost lovită

Vineri seară, au fost auzite explozii puternice în orașul Mariupol, ocupat de forțele armate ruse de un an. Exploziile puternice s-ar fi auzit la o bază care găzduiește peste 150 de soldați ruși ce are ca rol sprijinirea apărării aeriene.

"Trei explozii puternice au fost auzite de locuitorii din Mariupol", a declarat Consiliul ucrainean pe Telegram.

UPDATE 05:00 Kievul refuză orice mediere implicând pierderi teritoriale sau îngheţarea conflictului

Ucraina refuză orice mediere de pace cu Rusia care să nu excludă de la bun început orice pierdere teritorială pentru Kiev sau o încetare a luptelor, a afirmat vineri, la Lisabona, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, notează AFP.

"Niciun plan sau iniţiativă de pace, nicio mediere nu ar trebui să implice o pierdere legală sau reală de teritoriu ucrainean", a afirmat el la finalul unei întâlniri cu omologul său portughez Joao Gomes Cravinho.

"Nicio iniţiativă, nicio mediere nu ar trebui să se bazeze pe premisa că ar trebui să îngheţăm conflictul şi apoi să vedem ce se întâmplă", a adăugat Kuleba, adresându-se jurnaliştilor în engleză.

UPDATE 03:00 Danemarca va antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16 după unda verde americană

Danemarca va contribui la pregătirea piloţilor ucraineni pe avionul de luptă de fabricaţie americană F-16, după sprijinul şi "semnalul pozitiv" al Washingtonului, a anunţat vineri ministrul danez al apărării, notează AFP.

Ţara scandinavă, care este pe cale să-şi înlocuiască flota sa de avioane F-16 cu modelul F-35, va putea acum să contribuie la "pregătirea piloţilor ucraineni ca să zboare şi cu F-16", a declarat ministrul interimar Troels Lund Poulsen.

"Danemarca va depune toate eforturile pentru a face din aceasta o contribuţie prioritară", a adăugat el.

"Ne vom pune de acord asupra mai multor detalii cu aliaţii noştri apropiaţi", a afirmat ministrul într-un comunicat, salutând unda verde "pozitivă" a preşedintelui american Joe Biden.

UPDATE 01:00 Biden şi Zelenski vor avea întrevederi la summitul G7

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va avea întrevederi cu omologul său american, Joe Biden, la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, a declarat vineri la televiziune şeful său de cabinet, Andrii Iermak, citat de AFP.

Cei doi lideri urmează să discute în special despre coaliţia internaţională vizând să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16, la care Joe Biden şi-a anunţat vineri sprijinul, ceea ce "va permite Ucrainei să aibă foarte curând tot ce trebuie ca să-şi apere cerul", a spus şeful de cabinet, relatează Agerpres.

El a confirmat că preşedintele ucrainean, care s-a adresat vineri summitului Ligii Arabe în Arabia Saudită, va călători în Japonia pentru G7.

Reuniunea internaţională are loc în timp ce trupele ucrainene pregătesc o contraofensivă.

Joe Biden, care participă la summitul G7 din Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe.

Această decizie a fost apreciată drept "istorică" de preşedintele Zelenski care a spus că aşteaptă cu nerăbdare "să discute despre aplicarea practică" a planului, la Hiroshima.

UPDATE 00:00 Zelenski salută decizia "istorică" a SUA de a permite livrarea de avioane de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia "istorică" a preşedintelui american Joe Biden care s-a declarat pregătit să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care le cere, avioane F-16 de fabricaţie americană, relatează AFP.

"Salut decizia istorică a Statelor Unite şi a (preşedintelui american) de a susţine coaliţia internaţională în favoarea livrării de avioane de luptă. Acest lucru va ajuta enorm forţele noastre aeriene", a scris el pe Twitter.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă